weegschalen van Luc

op een dag krijg je een unster in handen. een klein weegtoestel met een ring,veer, haak en en plaatje waarop een gewicht afgelezen kan worden al naar gelang de veer rekt onder het gewicht dat aan de haak hangt.( zie eerste afbeelding )  later zie je op een rommelmarkt een mooie weegschaal met koperen schalen en je hebt meteen een begin van een verzameling weegschalen die nu enkele honderden stuks telt. Zo begint Luc aan het verhaal rond zijn verzameling.

unster

de collectie wordt onderverdeeld in een aantal verschillende type’s toestellen waaronder bijvoorbeeld, een briefweger ,apotheker weegschaal ,keuken weegschaal met wijzerplaat ,baby weegschaal ,eierweger ,unster met platte of ronde veer goud- diamant- of bakkers weegschaal. Verder zijn er in iedere categorie een hele boel varianten ,zoals een weegschaal met twee plateaus ,in koper ,wit email ,blik ,tin ,marmer ,zelfs in hoorn of aluminium.

Antieke weegschalen zoals de Romeinse balans ,worden nog steeds gebruikt , of de klassieke evenaar die eeuwen heeft gediend word ook nog gebruikt.

 

In de zeventiende eeuw vond de franse wiskundige Gilles Personne de Roberval  een nieuw type weegschaal uit. De bovenschalige balansweger ,best bekend door het gietijzeren onderstel en bovenliggende schalen. Ook goed gekend is de bascule zoals bij de landbouwers ,een groot plateau langs de ene kant en een kleine aan de andere kant voor het plaatsen van de gewichten. Ieder gewicht weegt tien maal zijn massa aan de andere kant.

 

Zo werd er voor alles waarvan er een gewicht moest bepaald worden een specifieke weegschaal gemaakt. van 0.10 gram voor de goudsmid of 50 kg en meer voor aardappelen of kolen alles kon gewogen worden.

Nu is alles digitaal en zijn de charmes van de oude weegtoestellen verloren gegaan. gelukkig is er nog een Luc die ze verzamelt en blijven er veel exemplaren van verschillende types bewaard.