doodsprentjes

 

iedereen is wel eens bezig met familieleden op te zoeken of met de stamboom van de familie en doet dan beroep op een verzamelaar van bidprentjes en rouwbrieven om na te gaan of hij/zij iets heeft over zijn familienaam of aanverwanten.

bidprentjes, doodsprentjes, gedachtenisprentjes,santjes, …ze hebben allerlei namen en worden door zeer veel mensen bijgehouden als herinnering aan de overledene maar worden ook veel verzamelt om allerlei redenen.

1900-1920

Het is niet de bedoeling om hier alle uitvoeringen van verschillende drukkers en uitgevers te gaan opsommen want dan wordt het een beetje te veel en is alles wel te vinden ergens op het internet  Eerst en vooral zijn er de prachtige afbeeldingen die op de voorzijde staan. in het bijzonder, de oudere prentjes hebben zeer fraaie tekeningen en het zijn vooral deze afbeeldingen die bij mij de vonk deed overslaan om ze zelf te gaan verzamelen. eenmaal de oudere zijn gesorteerd per uitgever, dat ging vrij vlot want zoveel heb ik er nu ook weer niet, ben ik begonnen aan de recentere , dat zijn er een pak meer, maar niettemin doen deze ook niets af van de schoonheid die de reeksen vormen en zijn ze, hoe meer je er hebt, hoe mooier om te bekijken. Natuurlijk gaat het niet alleen om de afbeeldingen maar worden ze ook verzamelt per naam, geboorteplaats, en vaak ook voor de foto’s op de voorzijde. dit zijn dan wel de modernere prentjes waar allerlei foto’s van personen met hun huisdier,met een hoed of pet  enz. … opstaan.                                                            

zoals eerder gezegd, verzamel ik de prentjes omwille van de afbeeldingen op de voorzijde maar ook alle prentjes en rouwbrieven van personen geboren in mijn geboortestad Wervik, en alle personen geboren en overleden in 1962.